Psikolojimiz ve Duruşumuz Arasındaki İlişki

Psikolojimiz ve Duruşumuz Arasındaki İlişki

Bilim insanları duruşun ruh haliyle ilgisi olduğunu belirtti. Hayat koşulları, yorgunluk, stresle birlikte gün içerisinde duruşumuz değişebiliyor. Yapılan araştırmalar dik ve düzgün duruşa sahip kişilerin kendinden emin olduklarını, özgüvenlerinin daha fazla olduğunu ortaya çıkarmıştır.

Dik duranlar kendinden daha emin hissediyor

Dr. Elizabeth Broadbent'ın araştırmalarına göre: "Kambur oturmak veya ayakta kambur durmayı dik durmakla karşılaştırdığımızda gördük ki insanlar dik durduğunda daha gururlu hissediyor, kendisine daha çok güveniyor ve sorunların üzerine ısrarlı bir şekilde gidiyor. Araştırmalar aynı zamanda dik oturmanın stresli bir görev sonrasında kişinin daha uyanık ve hevesli, daha az korkulu hissetmesini sağlıyor, kişinin öz saygısını artırıyor." 

Yapılan araştırmalar, duruşumuzun sadece fiziksel olarak değil zihinsel olarak da bizi yansıttığını göstermektedir. Bilim insanları, dik ve düzgün duruşa sahip olan kişilerin kendinden emin oldukları ve özgüvenlerinin daha fazla olduğunu tespit etmiştir.

Dik durmak deprosyana iyi geliyor

Harvard Üniversitesi'nden Profesör Amy Cuddy yaptığı TED konuşmasında günümüz teknoloji bağımlılığı sonucunda oluşan yanlış duruş hakkındaki konuşmasına göre: "Duruşumuzun beyin sağlığımızı etkilemenin yanı sıra stres seviyemiz, duygularımız, ruh halimiz, hafızamız ve hatta davranışlarımızın üzerinde bile etkileri vardır.

2010 yılında Brezilya'da majör depresyon hastası kişilerin duruşları üzerinde bir çalışma yapılmış. 10 hafta boyunca 34 depresyon hastası ve 37 sağlıklı gönüllünün duruşları değerlendirilmiştir. Araştırmacılar depresyonun evreleri boyunca kişilerin duruşunu değiştirdiğini, depresyondaki kişilerin duruşlarının gitgide öne doğru ve kambur bir hal almaya başladığını gözlemlemiştir.

Yanlış duruş davranış bozukluklarına yol açıyor

Almanya'daki Hildesheim Üniversitesi'nde 30 depresyon hastası üzerinde yapılan bir başka araştırmada ise, kambur ve yanlış duran kişilerin negatif anılarını hatırlama oranının daha yüksek olduğu görülmüştür. Bu kişilerinden duruşlarını düzeltmeye çalışmaları istenmiş ve daha dik durmaya başlayan hastaların eskiye göre daha az olumsuz anıları hatırladıkları görülmüştür. Bu araştırma da duruşumuzun hafızamız üzerinde de ne kadar etkili olduğunu göstermektedir.

 

Amerika'da yapılan ve Amerikan Psikoloji Birliği tarafından yayınlanan bir başka çalışmada ise, 74 denek farklı şekillerde durmuş veya oturmuştur. Duruşu bozuk, öne doğru ve kambur olanların daha stresli, daha özgüvensiz ve verilen sorulara daha olumsuz cevaplar verdiği gözlemlenmiştir. Fakat aksine dik duran kişilerin daha özgüvenli ve olumlu bir ruh hali içinde olduğu görülmüştür.

Bu araştırmalar yanlış duruşun kronik stresi, negatif düşünceyi ve depresyonu arttırdığını gözler önüne sermektedir. Bunların sürekli hale gelmesi ise davranışlarımızı oluşturuyor, yani daha stresli ve olumsuz davranan bireyler haline gelmekteyiz. Üstelik bu yanlış duruş şekilleri kullandığımız elektronik cihaza göre de farklılık gösteriyor. Bilgisayar kullanırken, akıllı telefon ya da tablet kullanırken farklı yanlış duruşlarımız var. Düşünülenin aksine bilgisayar başında otururken değil, küçük cihazları kullanırken omurga ve boynumuza daha fazla zarar veriyoruz..

Görünen o ki duruşumuz hayatımızı sandığımızdan daha fazla etkiliyor. Daha mutlu, daha kararlı ve güçlü olmak için duruşunuzu geliştirmelisiniz. 

Peki, duruşumuzu düzeltmek için neler yapabiliriz?

Dik oturmak ve dik durmak oldukça kolaydır. Ancak zor olan bu pozisyonu gün içinde korumaktır. Aklımıza her geldiğinde daha dik otururuz ancak 5 dakika sonra yine aynı kambur pozisyonda buluruz kendimizi. Hatta çoğu zaman dik durunca sırtı ağrıyan kişilere bile rastlayabiliriz. Bunun nedeni dik duruşu sağlayan kaslardaki gerginlikler ve kas kuvvetinin yetersiz olmasıdır.

Kodgem Straight dik durmak için bu sorunlara teknolojiyi de işin içine dahil ederek çok başarılı bir çözüm üretmiş. Duruşunuzda  gelişim sağlayarak kamburluğun ilerleyişini azaltmıştır

Kodgem Straight

Dik duruş konusunda Kodgem Straight özel bir asistan gibi her zaman sizinle birlikte.

Aklınıza her geldiğinde daha dik oturursunuz ancak 5 dakika sonra yine aynı kambur pozisyonda bulursunuz kendinizi. Dik durmadığınız zamanları kendinize hatırlatmanız veya bu zamanlarda sizi dik durmayı hatırlatan bir ses yerine, giyilebilir teknolojik cihaz olan Straight her an ve her yerde yanınızda olup kişiye özel titreşimler göndererek sizi uyarmaktadır. Bu uyarı ile birlikte dik durmadığınız her an tespit edilerek sadece kısa süreler için değil gün boyu pozisyonunuzu koruyarak dik durmanız sağlanmaktadır.

Kodgem Straight Sağlıklı duruş alışkanlığını doğal olarak kazanmanız için, bilimsel olarak BioFeedback yöntemini kullanıyor ve duyularınıza hitap ederek uyarıyor. Ayrıca gün boyu duruşunuzu takip ederek mobil uygulaması sayesinde gelişiminizi grafiksel olarak görüntülemenizi de sağlayabiliyor. Günlük, aylık ve haftalık duruşlarınıza bakarak duruşunuzda nasıl bir gelişim sağladığınızı da görebilmektesiniz.

Kodgem Straight hakkında daha fazla bilgi almak için tıklayınız.

Sonraki gönderi

Dik Duruş Korsesi vs Kodgem Straight
Eksilmeyen Kas Ağrılarının Sebebi: “Duruşumuz”

Yorum yazın

Bu site reCaptcha ile korunuyor. Ayrıca bu site için Google Gizlilik Politikası ve Hizmet Şartları geçerlidir.